kaip išsirinkti picos ližę?

Kaip išsirinkti picos ližę?

Picos ližė – tiesiog nepamainomas įrankis, kai reikia įdėti ar išimti picą iš griliaus, orkaitės ar krosnies, kurioje temperatūra siekia 300 laipsnių karščio ir net daugiau. Ližė turėtų būti kokybiška, praktiška ir patogi naudoti, nesugadinant picos. Tad kaip išsirinkti ergonomiškiausią variantą?

Medžiaga: medinė ar metalinė?

Medinės ližės nuo senų senovės naudojamos ne tik lietuviškoje duonkepėje krosnyje, bet ir picoms kepti. Tradicinė medinė ližė – ne tik gražus virtuvės akcentas: jas picų kepėjai vertina dėl medžio savybės absorbuoti aliejų, todėl naudojant medinę ližę nelieka jokio riebalų pertekliaus ant picos pado. Jei renkatės medinę ližę su neilga rankena, ją galite naudoti ir kaip padėklą patiekiant picą ant stalo. Visgi pagrindinis medinių ližių trūkumas – didelis svoris, trumpesnis tarnavimo laikas ir sudėtingas higienos palaikymas. Nors profesionaliam naudojimui skirtos ližės gaminamos iš patvarios medienos ir yra dengiamos įvairiomis netoksiškomis, maisto sąlyčiui tinkančiomis medžiagomis, vis dėlto norint dirbti su medine liže greitai ir profesionaliai, teks pasitreniruoti ne tik prie pečiaus, bet ir sporto salėje. Metalinės ližės dažniausiai gaminamos iš aliuminio ar nerūdijančio plieno. Iš aliuminio pagamintos ližės pasižymi ypatingu lengvumu, plonumu ir ypač mažu ližės pado bei picos tešlos sukibimu. Net ir drėgnesnis picos padas lengvai nuslysta tarsi teflonu, tad metaline liže ypač lengva vienu natūraliu judesiu užstumti picą ant pagrindo, pašauti į krosnį ir ją išimti.
Labai populiaru rinktis hibridinį variantą: metalinį ližės pagrindą su medine rankena. Manoma, kad medinė rankena bus patvarėsnė, stabilesnė ir nekais, tačiau geriausi italijoje picų ližių gamintojai jau paneigė šį mitą ir gamina itin kokybiškas ližės su metaline rankena. Tad rinkitės tą variantą, kuris jums atrodo patrauklesnis.

          

Forma: ovali ar kvadratinė?

Kvadratinė arba stačiakampė picos forma – saugus tradicinis variantas, tinkantis tiek naujokui, tiek virtuvės profesionalui. Paprastai tokios ližės turi didesnį paviršiaus plotą, o pica paimama ir nustumiama tik iš priekio, tad nedidelė tikimybė picai „nučiuožti“ nuo paviršiaus. Visgi norint pataisyti picą krosnyje, tenka ją išimti, apsukti rankomis ir vėl pašauti į krosnį.
Ovali picos ližė dėl visų nuožulnių kraštų leidžia picą paimti ne tik iš priekio, bet ir šono, lengvai apsukti ją pečiuje. Visgi darbas su ovalia picos liže reikalauja praktikos, tad ją dažniau renkasi profesionalai.

          

Paviršius: perforuotas ar vientisas?

Vieni prioritetą teikia maksimaliam stabilumui ir tvirtumui, todėl renkasi ližę su lygiu paviršiumi. Kiti vertina perforuotą paviršių dėl įrankio lengvumo ir lankstumo. Visgi didžiausias perforuotų ližių privalumas – galimybė nubarstyti miltų perteklių nuo picos pado. Ruošiant picą, miltų perteklius prikimba prie picos pado, kuris didelėje kaitroje sudega, todėl gali būti jaučiamas degėsių, kartumo jausmas. Perforuotos picų ližės rekomenduojamos ne tik mėgėjams ir pradedantiesiems, bet ir ekspertams, kurie siekia tobulo picos skonio.

          

Dydis: kokio ilgio ir skersmens?

Picos ližės dydis turėtų būti pasirinktas pagal pečių bei picos, kokią dažniausiai kepsite, skersmenį. Įprastai picos skersmuo siekia 33 – 36 cm. Tačiau „maxi“ picos, dar vadinamos „šeimyninėmis“, gali būti kepamos ir 45-50 cm skersmens. Ližės rankenos ilgis turėtų būti pasirinktas pagal krosnies gylį. Rankena turėtų būti pakankamai ilga, kad išvengtumėte nudegimų. Trumpesnės nei 30 cm rankenos ližės patogios nedidelėms namų picos krosnelėms ar lauko kepsninėms. 60 cm ližių rankenos naudojamos kepant profesionaliose elektrinėse picų krosnyse, o 120 cm ližės reikalingos ypač didelėse meistrų krosnyse.
Kokią picos ližę pasirinkti, dažnai padiktuoja ne tik picos krosnis, bet ir praktika. Neretai geriausi picų meistrai kombinuoja keletą variantų vienoje darbo vietoje. Pavyzdžiui, medinę ližę naudoja picos įdėjimui, išėmimui ar serviravimui, o metalinę ovalią – apsukimui, pataisymui krosnyje. Kiekvieno net ir tos pačios formos bei medžiagos įrankio kokybė gali skirtis pagal gamybos technologiją, tad pizzashop.lt rasite tik šefų pripažintus, kokybiškus picos kepimo įrankius.

          

 

 

Ciao, Pablo Gusto..

Patarimai

Susiję straipsniai

Tobulas derinys - Mortadella, pievagrybiai ir Mozzarella

Kiek nedaug tereikia iki tobulo skonio - šįkart mūsų virtuvėje jau pažįstami, tačiau niekada neatsibostantys skoniai. Mortadella, pievagrybių, Mozzarella ir garžgarsčių derinys - tikra klasika, kuri patiks ir patiems išrankiausiems.

Pica su Pepperoni ir Mozzarella

Pica su Pepperoni dešra, Mozzarella ir šviežiais bazilikais - tik 3 ingredientai tikram ir klasikiniam skoniui. Ši pica išties patiks kiekvienam, mėgstančiam švelnius skonius su aštriu pikantišku poskoniu, užgožiamu šviežio baziliko gaiva.

Pica su ančiuviais, juodosiomis alyvuogėmis ir Mozzarella

Tyro, nuostabaus skonio pica su L'isola d'Oro ančiuviais ir juodosiomis alyvuogėmis puikiai tiks išsiilgusiems naujų skonių.

Pica gurmanams - su dešrele ir vynuogėmis

Kiek kitokia ir neįprasta pica tikriems gurmanams. Labai nedaugžodžiaudami pasakysime - šį tobulą skonių derinį tiesiog privalote išbandyti!