Pica - (ne)SVEIKAS ir NEgreitas maistas

Pica - (ne)SVEIKAS ir NEgreitas maistas

Pica ir sveikata: 4 populiariausi mitai apie picą!


Pica - vienas populiariausių patiekalų pasaulyje, ne išimtis ir Lietuvoje. Vis gi apie picą sklando labai daug mitų, ypač apie su sveikata susijusius faktus. Karantino metu, kai daug laiko praleidžiame namuose - fizinis aktyvumas ir kokybiškas geras maistas labai svarbus, tad PizzaShop.lt kartu su gydytoja dietologe Barbora Jarašūne, kviečia susipažinti su gera neapolietiška pica, kuri yra sveikas ir tikrai negreitas maistas!

Mitas Nr.1 - pica, tai nesveikas maistas!

Jau labai seniai sklando mitas, kad picos tai nesveikas maistas, kiti picas net vadina junk food. Šis mitas galėjo susiformuoti gerokai anksčiau, kai atsirado tinklinės picerijos, kurios siekiant kiek įmanoma labiau sumažinti picos kainą rinkosi pigiausius produktus, o siekiant sumažinti darbo kaštus ir taupyti laiką - ieškojo greitų picos pagaminimo būdų ir atsisakė ilgo picos tešlos fermentavimo proceso. Taigi taip, tokia pica galbūt ir nėra sveikiausias maisto pasirinkimas, tačiau jei picą kepate namuose - neabejotinai ji gali būti gerokai sveikesnė bei maistingesnė už įprastą picą!

PATARIMAS: Kruopščiai atsirinkite visus ingredientus savo picai, nes miltai nėra tiesiog miltai, o aliejus - tiesiog aliejus. Kokybiški produktai atsakingi ne tik už gerą picos skonį, bet ir už jūsų sveikatą. Itališko maisto esmė - nedaug, tačiau labai kokybiškų ir sveikų produktų.

Vertinant picos sudedamąsias dalis, ji yra tikrai subalansuotas ir sveikas maistas, jei atsakingai renkamės produktus iš kurių ją gaminame. Kadangi svarbiausia yra tinkamas pagrindinių maisto medžiagų - makro elementų: angliavandenių, baltymų ir riebalų – balansas, tad pažvelkime į picą per šią prizmę:

  1. Naminėje picos tešloje yra grūdinių angliavandenių, kitaip vadinamų lėtaisiais angliavandeniais. Picai skirti miltai gaminami iš kviečių, tad jei atsakingai pasirinksite miltus: pavyzdžiui - visagrūdžius ar ekologiškus, tai abejonių dėl picos pado maistingumo tikrai nebus! Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė pasakoja, kad tokio tipo miltai yra palankesni sveikatai, nes turi daugiau skaidulinių medžiagų, vitaminų bei mineralų. Skaidulos sulėtina angliavandenių skaidymą ir sukelia mažesnius gliukozės svyravimo pikus nei rafinuoti miltai. Be to, jos yra mūsų žarnyno mikroorganizmų maistas, todėl padeda užtikrinti sklandžią žarnyno veiklą. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį ir į ekologiškus miltus, kurie malti natūraliais akmenimis (tokie gaminami Pjemonto regione Italijoje) - šie miltai ne tik išsaugo visas maistingas grūdo dalis, bet ir užtikrina, kad auginant grūdus nebuvo naudojami jokie cheminiai pesticidai, kurių likučiai miltuose, pasak gydytojos dietologės, gali turėti neigiamos įtakos mūsų organizmui.
    Apibendrinant, lėtieji angliavandeniai ypatingi tuo, kad ilgą laiką aprūpiną mūsų organizmą energija, kuri įsisavinama iš lėto,tad galime spėti ją išnaudoti ir neleisti virsti riebalais ant kūno.

  2. Neapolietiškoje picoje - gausu baltymų. Pradėti reikėtų nuo to, kad specialūs miltai, kurie skirti picų tešlos gamybai turi labai aukštą baltymų kiekį, kuris išgaunamas iš pačių kviečių, tačiau gyd. B. Jarašūnė atkreipia dėmesį, kad miltuose esantys augalinės kilmės baltymai nėra pilnaverčiai, tad labai svarbu ką dedame ant picos viršaus. Gydytoja dietologė pataria savo pica praturtinti pieno produktais - visų pirma tikru, geru sūriu (ne sūrio gaminiu), mėsa, paukštiena ar žuvimi. Visi šie produktai pasižymi dideliu baltymų kiekiu, tad valgydami pica gausite pakankamą kiekį baltymų.

  3. Sveikieji arba nesotieji riebalai. Tai yra augaliniai riebalai, kurie suteikia mūsų organizmui energijos, rūpinasi mūsų odos grožiu bei reikalingi norint palaikyti normalią smegenų bei nervų funkcijas. Ant tikros neapolietiškos picos nepilami jokie padažai, tačiau yra būtinas kokybiškas, ypač tyras alyvuogių aliejus - kuris kaip jau supratote yra puikus sveikųjų riebalų šaltinis. Gyd. B. Jarašūnė antrina, kad alyvuogių aliejus turtingas mononesočiosiomis riebiosiomis rūgštimis bei polifenoliais – medžiagomis, kurios kovoja su laisvaisiais radikalais. Jo nauda sveikatai patvirtinta daugybe mokslinių tyrimų – įrodyta, jog reguliarus alyvuogių aliejaus vartojimas sumažina bendrąjį mirtingumą, ypač palankiai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, gliukozės apykaitos sutrikimus. Palyginimui, įvairūs majoneziniai padažai yra pramonės produktas, kuriame naudojami rafinuoti aliejai, kiaušinių milteliai, actas, druska, cukrus bei kiti priedai, kurie tikrai nėra naudingi mūsų organizmui.

Mitas Nr.2 - pica, tai greitas maistas!

Antrasis mitas, kuris yra visiška netiesa! Norint pagaminti skanią ir svarbiausia sveiką picą reikalingi ne tik kokybiški produktai, bet ir laikas bei žinios. Ruošiant picos tešlą labai svarbi yra fermentacijos dalis: tai esminis laikas, kada formuojasi gliuteno tinklas ir vyksta kiti cheminiai procesai, kuriuos sukelia miltų baltymų ir miltuose esančių fermenų (enzimų) susijungimas su mielėmis. Taip pat šiuo metu pačios mielės atlieka savo darbą, kurios tarsi "valgo" tešloje esančius cukrus.

Pasak gydytojos dietologės B. Jarašūnės, tešlos fermentacija pamažu keičia cheminę angliavandenių ir baltymų struktūrą – kuo ilgiau šis procesas vyksta, tuo lengviau virškinamas galutinis gaminys (nes raugas jau atlieka dalį virškinimo darbo). Tad ilgai fermentuojant tešlą ne tik susidarys stiprus gliuteno tinklas, kas lems puikiai iškilusią bei skanią picą, bet ir jūsų pica taps labai lengvai virškinama, tad po sočių pietų nesijausite apsunkę ir tikrai nesinorės prigulti pietų miego :)

Taigi apibendrinant, paruošti tikrą neapolietišką picą reikia tikrai nemažai laiko, tad negalima sakyti, jog tai greitas maistas.

    ĮDOMUAr žinojote kaip atskirti gerą picą nuo fast food? Jei pavalgę picos jaučiatės apsunkę, nedarbingi ir mieguisti - vadinasi picos tešla buvo netinkamai arba per trumpai fermentuota. Suvalgius gerą ir tinkamai paruoštą picą jūsų organizmo savijauta turėtų būti tokia pat kaip po šviežių salotų. Įdomu tai, kad Italijoje vienas iš pagrindinių picos vertinimo kriterijų - geras ir lengvas picos virškinimas!

    Mitas Nr.3 - pica atsakinga už apvalų pilvuką!

    Kaip jau minėjome anksčiau, daugelis picą laiko junk food ir mano, kad valgant picas neišvengiamai nutuksite. Tačiau tai yra tik dar vienas mitas! Aišku, bet kuris maistas gali tapti nutukimo priežastimi, jei valgysite jo be saiko, tačiau pica iš savęs tikrai nėra kaloringas maistas, skatinantis nutukimą. Skani neapolietiška pica valgoma be padažų (ir patikėkite, kai picos skonis harmoningas, jo tikrai nesinori užgožti šaukštu majonezo), o naudojamas tik ypač tyras alyvuogių aliejus, kuris kaip išsiaiškinome anksčiau yra labai naudingas mūsų sveikatai. Picos padas ruošiamas iš kokybiškų, visaverčių grūdų miltų, o tinkamos fermentacijos metu įvykusios cheminės reakcijos net skatina geresnį virškinimą, o ne jį stabdo.

    Aišku, kiekvieną nekaltą ir sveiką maistą galima sugadinti, tačiau jei ant picos viršaus dėsite tik natūralius bei kokybiškus produktus (vengsite sūrio pakaitalų, mėsos su priemaišomis ir pan.) - garantuojame, kad pica ir pilvo presas bus net labai suderinami! Taip pat reikėtų paminėti, kad tikros neapolietiškos picos turi būti labai saikingos ir neperkrautos, naudojami tik keli ingredientai tam, kad atsiskleistų pačio picos pado bei pomidorų skonis.

    Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė primena, kad reikia nepamišti maisto pasirinkimo piramidės. Jos pagrindas – grūdinės kultūros (šiuo atveju – picos padas, geriausia, jog bent pusę miltų sudarytų pilnagrūdžiai) bei daržovės/vaisiai. Būtent daržovių picoje dažniausiai ir stokojama, ir tai galima koreguoti dedant jų daugiau ant viršaus, naudojant pačių pagamintą natūralių pomidorų padažą (kurį dedame ant picos paplotėlio) ar greta patiekiant šviežių salotų. Būtų puiku, jei daržovės būtų ne tik konservuotos ar marinuotos (pomidorai, alyvuogės), tačiau ir šviežios (pvz., špinatai, paprikos, porai, svogūnai, česnakai, gražgarstė, smidrai ir daugelis kitų). 

    Antrame maisto piramidės „aukšte“ – baltymais turtingi produktai ir sveikatai naudingi riebalų šaltiniai (čia neabejotinai karaliauja alyvuogių aliejus). Greta tradiciškai naudojamo mocarelos sūrio, geriausias baltymingų priedų pasirinkimas – kuo mažiau perdirbta mėsa, paukštiena (pvz., virtos mėsos gabaliukai) ar žuvis. Atkreipkite dėmesį, jog picoje dėl naudojamų sūrių priedų dažnai būna didelis druskos kiekis – vertėtų rinktis mažiausiai druskos turinčius ingredientus.

    Net ir valgant picą svarbu nepamišti vadinamojo „lėkštės“ principo – pusę lėkštės turinio turėtų sudaryti daržovės (esančios ant picos ar valgomos šalia jos), ketvirtį – angliavandenių šaltiniai (picos padas), kitą ketvirtį – baltymų šaltiniai (įvairūs priedai). Dėliojant pagal šiuos principus, pica neturėtų užimti viso lėkštės ploto. Tokiu patiekalu, ypač gamintu namuose, pasak gydytojos dietologės, tikrai galima pasimėgauti ir porą kartų per savaitę.

    Mitas Nr.4 - namų sąlygomis neįmanoma išsikepti neapolietiškos picos!

    Šis mitas jau beveik sugriautas, jei tuo netikite - užsukite į Facebook grupę "Neapolietiškos picos fanai" ir pamatysite kokias restoraninio lygio picas kepa lietuviai namuose! Picai reikia tik: kokybiškų produktų, laiko, žinių, šiek tiek įrangos ir meilės.

    Sveiką ir skanią neapolietišką picą galima išsikepti ir paprastoje namų orkaitėje, jums tereikės įsigyti picos akmenį. Receptų bei patarimų galima rasti tiek internete, tiek jau minėtoje Facebook grupėje, tačiau geriausią savo receptą jūs atrasite patys, tik bandydami, eksperimentuodami ir ragaudami. Visgi, jei trūksta žinių, daugelį patarimų galite gauti tiesiai į savo pašto dėžutę, daugiau informacijos rasite čia.

    Gyd. B. Jarašūnė prisimena ir kitą labai svarbų aspektą - gaminant picą namuose galime ne tik pasigaminti sveikesnę picą, kai kontroliuojam ingredientus ir jų proporcijas, bei rinkamės mažiau druskos ar kitų maisto priedų turinčias sudedamąsias dalis, tačiau galime turėti ir emociškai labai smagų bei jaukų kūrybinį procesą, į kurį galima įtraukti ir mažiausius valgytojus. 

    Ciao, Skanaus!

    Už profesionalias šio straipsnio įžvalgas Pizzashop.lt komanda dėkoja gydytojai dietologei Barborai Jarašūnei.

    Patarimai

    Susiję straipsniai

    Tobulas derinys - Mortadella, pievagrybiai ir Mozzarella

    Kiek nedaug tereikia iki tobulo skonio - šįkart mūsų virtuvėje jau pažįstami, tačiau niekada neatsibostantys skoniai. Mortadella, pievagrybių, Mozzarella ir garžgarsčių derinys - tikra klasika, kuri patiks ir patiems išrankiausiems.

    Pica su Pepperoni ir Mozzarella

    Pica su Pepperoni dešra, Mozzarella ir šviežiais bazilikais - tik 3 ingredientai tikram ir klasikiniam skoniui. Ši pica išties patiks kiekvienam, mėgstančiam švelnius skonius su aštriu pikantišku poskoniu, užgožiamu šviežio baziliko gaiva.

    Pica su ančiuviais, juodosiomis alyvuogėmis ir Mozzarella

    Tyro, nuostabaus skonio pica su L'isola d'Oro ančiuviais ir juodosiomis alyvuogėmis puikiai tiks išsiilgusiems naujų skonių.

    Pica gurmanams - su dešrele ir vynuogėmis

    Kiek kitokia ir neįprasta pica tikriems gurmanams. Labai nedaugžodžiaudami pasakysime - šį tobulą skonių derinį tiesiog privalote išbandyti!