Ką pasirinkti picos akmenį ar picos metalą?


Visiems gerai žinoma, kad norint iškepti tikrą neapolietiško stiliaus picą reikia tam tikros įrangos. Puiku, jei turite specialią picos krosnelę, tačiau jei jos neturite  - galime jus nuraminti, nes puikią picą galite iškepti ir namų orkaitėje ar griliuje. Tereikia pasirūpinti specialiu picos akmeniu arba picos metalu.
 

Daugelis yra nemažai girdėję apie picos akmenis, tačiau mažai kas susidūrė su picos metalais, kitaip vadinamais pizza steel. Predėti tikriausiai reikėtų nuo to, kad abu jie skirti tam pačiam tikslui: perduoti kepamam picos padui daugiau karščio, dėl kurio jis taps traškesnis ir greičiau iškeps.

PATARIMAS: nenaudokite kepimo popieriaus kepdami picą ant specialaus akmens ar metalo. Kepimo popierius gali užsideti (jei kepate griliuje ar krosnelėje), be to jis nepraleidžia drėgmės, tad jūsų picos padas bus sudrėkęs ir mažiau traškus.

Tiek picų akmuo, tiek picos metalas yra puikios priemonės, norint namuose išgauti tobulą picos padą, o kurį pasirinkti - labai individualus dalykas, priklausantis nuo kiekvieno asmeninių poreikių. Tad aptarsime abiejų pliusus bei minusus - o jums beliks tik nuspręsti kurį išbandysite pirmą!  

Picos akmuo

Populiariausias picos akmuo - apvalus, kuris tinka tiek kepsninėms, tiek namų orkaitėms. Visgi mes siūlome turėti ir stačiakampį akmenį, kuris pritaikytas būtent namų orkaitėms: jis idealiai tilps ir galėsite kepti ne tik apvalias picas. Taip pat stačiakampis picos akmuo bus patogesnis naudojimui pradedantiesiems picų kepėjams, nes nereikės tiksliai taikyti, kur padėti picą su liže.

Picos akmenys būna gaminami iš akmens arba keramikos. Keramika patogi tuo, kad nuo jos lengviau nuvalyti maisto likučius, tačiau akmuo (populiariausias - šamotinis) geriau perduoda karštį, tad mes rekomenduotume rinktis iš akmens pagamintą picos akmenį. 

Svarbu atkreipti dėmesį ir į akmens storį bei struktūrą. Storesnis akmuo geriau perduos karštį ir neatšals kepant kelias picas iš eilės, taip pat storesnis akmuo bus universalesnis, nes jei ant plono akmens uždėsite, pavyzdžiui, duonos kepalą - tai duonos tešlą jį momentaliai atvėsins ir akmuo nebeturės karščio, kurį turėtų perduoti kepamam gaminiui. Storesnis akmuo sukaupia daugiau šilumos savyje, tad lėčiau jį sunkiau atvėsinti. Taip pat labai svarbu pati akmens struktūra: mes rekomenduojame rinktis šamotinį akmenį, kurio paviršius nėra lygus ir nugludintas. Toks akmuo nėra apdirbtas, tad į save galės sugerti visa nereikalingą drėgmę iš picos pado.

Taigi didžiausi picos akmens privalumai:

  • perduoda karštį,
  • sugeria picos drėgmę,
  • būna įvairių formų bei dydžių,
  • nedidelė kaina.

Tačiau, kad galėtumėte objektyviai įvertinti ką pasirinkti, reikia aptarti ir pagrindinius picos akmens trūkumus lyginant jį su picos metalu:

  • ilgesnis kaitinimo laikas,
  • įsigeria dėmės nuo maisto likučių,
  • gali skilti arba įtrūkti.

PATARIMAS: picų akmuo labai bijo temperatūrinio šoko, tad niekada nedėkite šalto akmens į jau įkaitintą orkaitę ar grilių. Taip pat neišimkite karšto akmens ir nepalikite šaltoje temperatūroje (pavyzdžiui, šaltu periodu lauke). Picų akmuo turi įkaisti ir atvėsti kartu su orkaite ar griliumi!

Picos metalas

Lietuvoje dar naujovė, tačiau Italijoje bei pasaulyje plačiai naudojami picų kepimui. Jis gana storas (dažniausiai būna apie 4 -6 mm), gaminamas iš sertifikuoto metalo (dažniausiai nerūdijančio plieno).

Picos metalas sugeria, kaupia ir perduoda šilumą, taip užtikrindamas optimalų ir vienodą picos kepimą. Vienas iš privalumų, kad metalas taip greitai perduoda šilumą, jog kepimo metu jis visada kaista iš apačios, tad šiluma pasiskirsto vienodai visoje orkaitėje.

Taigi didžiausi picos metalo privalumai:

  • didesnis šilumos laidumas,
  • greičiau įkaista nei picos akmuo,
  • nedūžta, neskyla ir yra niekaip kitaip nepažeidžiamas - vadinasi ilgaamžis,
  • paprasta prižiūrėti bei valyti, galima plauti indaplovėje,
  • Labai universalus: ant jo galima kepti ne tik picą bei įvairius tešlos gaminius, tačiau ir mėsą, žuvį, daržoves.

Visgi, kaip ir picos akmuo, taip ir picos metalas turi keletą minusų:

  • aukšta kaina,
  • mažas dydžių pasirinkimas, tad sunku rasti tinkantį ir orkaitei ir kepsninei,
  • labai stipriai įkaista, tad naudojantis reikia ypač saugoti rankas nuo nudegimų.
  • nesugeria drėgmės iš picos pado.

Kadangi picos metalas nėra gerai žinomas, tad daugeliui kyla klausimas: "kaip jį naudoti?" Atsakome: picos metalą dėkite ant orkaitės grotelių. Rekomenduojama jį dėti per vidurį orkaitės arba ant aukščiausio laiptelio, kad pasiekti maksimalią orkaitės temperatūrą, kuri labai svarbi kepant picą. Leiskite metalui gerai įkaisti: kaitinkite orkaitę apie 30 min. ir tik tada dėkite picą. SVARBU! Picos metalas būna labai stipriai įkaitęs, tad būtinai naudokite picos ližę ir saugokitės nudegimų!

Kurį pasirinkti?

Kaip jau minėjome - tiek picos akmuo, tiek picos metalas - puikūs pasirinkimai. Jei esate pradedantieji arba retai kepate picas, jums tikriausiai bus patogiau ir paprasčiau dirbti su picos akmeniu. Jis sugers picos drėgmę, tad net ir pradedantieji pizzaiolo galės išgauti traškų ir purų picos padą. Visgi, jei esate jau pažengę - picos metalas jums turėtų tikti labiau, nes jau mokate gerai sukti tešlą, tad papildoma drėgmė jums nesukels problemų.

Ciao, Skanaus!