Pasimetėte pomidorų pasiūloje? Penki pagrindiniai žingsniai kaip išsirinkti pomidorus!
Jau tikriausiai žinote, kad pomidorai ir naminis pomidorų padažas yra ypatingai svarbi picos dalis, tačiau dažnai sulaukiame klausimų kaip išsirinkti TUOS pomidorus iš siūlomos gausos? Trumpas ir aiškus 5 žingsnių gidas kaip išsirinkti pomidorus savo picai!
Jeigu susiruošėte kepti picą, bet vis dar neišsirinkote pomidorų - atsakykite į šiuos 5 klausimus ir garantuojame, kad dvejonių dėl tinkamų ar netinkamų pomidorų nebeliks!
PATARIMAS: nepamirškite, kad pomidorai sudaro net 40% visos picos skonio, tad rinkitės atsakingai, nepamirškite ragauti, nebijokite eksperimentuoti ir net maišyti skirtingas pomidorų rūšis.
1. Kiek laiko turite? Pomidorai ar pomidorų tyrė?
Nors natūralaus naminio pomidorų padažo ruošimas neužima daug laiko, tačiau ypač skubantys ieško dar greitesnių būdų paruošti picos padažą. Iš skubėjimo ir žinių trūkumo dažnai būna pasirenkami prekybos centruose randami padažai ar kečupai, tačiau garsiai dar kartą sakome - kečupas nėra niekaip suderinamas su tikra gera neapolietiška pica!
Tad paprastai tariant: jei labai skubate ar dėl kitų priežasčių nenorite ruošti pomidorų padažo patys - rinkitės pomidorų pastą arba tyrę (dar būna pomidorų koncentratų, kurie taip pat puikus variantas). Svarbu atkreipti dėmesį, kad jūsų pasirinkta pomidorų tyrė būtų tik iš natūralių pomidorų, be jokių stipriklių, dažiklių ir pan. Jei laiko turite daugiau ir turite reikiamus indus padažui ruošti - rinkitės paprastus konservuotus (ne smulkintus) pomidorus.
2. Ką dėsite ant picos viršaus? Raudoni ar geltoni pomidorai?
Bene dažniausias klausimas ir bene dažniausia klaida :) Visgi daugelis įsivaizduoja, kad geltonas pomidoras skirtas tik dėl egzotiško vaizdo ir labiau puošia picą nei duoda jai skonio, tačiau taip tikrai nėra! Ties raudonai, tiek geltonai pomidorai išsiskiria išraiškingais bei sodriais skoniais, tad tikrai stipriai keičia picos skonį (jei pomidorai kokybiški, neabejokite, kad picos skonį pakeis tik į gerą pusę).
Visada siūlome eksperimentuoti ir ragauti, ragauti ir dar kartą ragauti, tačiau mūsų pasiteisinusi auksinė taisyklė: su mėsa (ypač raudona) derinkite raudonus pomidorus, su žuvimi ar jūs gėrybėmis - geltonus.
PATARIMAS: Visos taisyklės turi išimtis, tad mūsų patarimai - jums kaip gairės nuo ko pradėti, tačiau labai kviečiame eksperimentuoti ir nerti į skirtingų skonių jūras. Taip kaip krevetės idealiai dera su šonine, taip ir geltonas pomidoras gali sukurti nepaprastą dermę su raudonu duete!
Geriau keli ryškūs skoniai ar didelė skonių amplitudė? Natūralūs pomidorai ar su baziliku?
Čia nėra jokių taisyklių ar patarimų - tai tik skirtingi skoniai. Esate kelių stiprių skonių fanas ar mėgstate, kai picoje susilieja labai daug skonių? Kaip pavyzdį galime duoti, kad ruošiant klasikinę picą Margaritą naudojami tik natūralūs pomidorai, išskirtinai kokybišką mozzarelą, žiupsnis Pecorino Romano sūrio ir švieži bazilikai, o štai ruošiant naujųjų tendencijų picas naudojami pomidorai su baziliku, keletas skirtingų mėsos rūšių, bent keletą rūšių sūrių, o viskas pagardinama raudonėliais bei bazilikais. Tad ties šiuo klausimu yra visiškai skonio reikalas - naudojant pomidorus su baziliku ne taip stipriai jausis pačio pomidoro išskirtinis skonis, tačiau prisidės malonus baziliko prieskonis.
Svarbu atkreipti jūsų dėmesį, kad pomidorai su bazilikais (tokie parduodami konservuoti skardinėse) bus stipresnio ir išraiškingesnio skonio nei, kad namuose natūralius pomidorus sumaišysite su šviežių baziliku. Taip yra todėl, kad skardinėje jie turi laiko pastovėti, tad bazilikų skonis tiesiog persipina su pomidorais. Norint namuose išgauti tokį patį efektą prireiks tikrai kur kas daugiau laiko nei keleto valandų!
PATARIMAS: Rinkitės skirtingus pomidorų padažus skirtingoms picoms: klasikines itališkas picas ruoškite su natūraliais pomidorais, o modernias bei šiomis dienomis išpopuliarėjusiems picų skoniams naudokite pomidorus su baziliku.
Mėgstate baltas ar raudonas picas? Įprasti ar vyšniniai pomidorai?
Dar vienas mitas apie pomidorus: vyšniniai pomidoriukai skirti tik picai papuošti. Tai yra visiška netiesa! čia vėlgi yra mūsų praktikos auksinė taisyklė :) Jau tikriausiai visi atsimena, kad pomidorai sudaro net 40% visos picos skonio, tačiau ką daryti jei esate baltų picų gerbėjas? Ne bėda! Ant picos pado dėkite baltą padažą arba tiesiog naudokite sūrį ir ant picos viršaus kartu su topping'u dėkite vyšninius pomidoriukus: jie suteiks ryškų pomidorų skonį, tad pica bus išraiškinga, tačiau išliks balta.
Tad mes rekomenduojame vyšninius pomidoriukus rinktis tais atvejais, kai norisi balto picos pado, o klasikinius pomidorus rinktis tada, kai norite ant picos pado dėti naminį pomidorų padažą.
Kokia pomidorų rūšis skaniausia? Kokią rūšį pasirinkti?
Na ir paskutinis, bet ko gero sunkiausiai atsakomas klausimas :) Jau esame minėję, kad reikėtų rinktis pomidorus, kurie turi daugiau minkštimo ir kuo mažiau sulčių bei sėklų, nes taip išgausite tirštą ir sodrų pomidorų padažą. Apie San Marzano pomidorus - kalbėti galima būtų ilgai, tad kas dar negirdėjote, kviečiame paskaityti mūsų straipsnį apie šią pomidorų rūšį.
O kitos pomidorų rūšys dažniausiai skiriasi savo saldumo bei rūgštumo balansu, tekstūra. Ekologiški pomidorai visada bus švelnesnio skonio, San Marzano - laikomi tobulu balansu picai, Cornarini rūšies - ypač saldūs. Tad vienintelis patarimas - degustuoti ir išsirinkti jūsų skoniui priimtiniausius.
Na, beliko tik išsirinkti pomidorus, tiesa? Platų pasirinkimą rasite ČIA
Ciao, Skanaus!