Daugiau nei 40% picos skonio priklauso nuo padažo

Daugiau nei 40% picos skonio priklauso nuo padažo

Daugiau nei 40% picos skonio priklauso nuo padažo


Išmokote sukti puikią picos tešlą, tačiau picos skonis vis dar neprilygsta tikrai Neapolietiškai picai? Yra trys pagrindiniai geros picos komponentai: picos padas, pomidorų padažas ir sūris. Kad ir kaip bebūtų, bet ideali picos tešla tikrai nelems geriausios picos. Labai svarbu ir tai ką dedate ant picos paplotėlio, nes geros ir skanios picos garantas - švieži bei kokybiški produktai, o būtent pomidorų padažas tarsi subalansuoja ir suriša picos padą su likusiais topping’ais.
 

Italijos pomidorų gamintojų atliktas tyrimas atskleidė, kad picos padas sudaro vos 6% viso picos skonio, sūris - 21%, topping’ai - apie 32%, o pomidorų padažas net 41%! Taigi siekiant tobulo picos skonio reikėtų atkreipti didelį dėmesį į pomidorų padažą. Trumpai tariant, nors picos padas yra ypatingai svarbus, vis tik mūsų skonio receptoriai labiau atpažįsta ir vertina pomidorų padažą.
Norint išgauti vieningą picos skonį reikėtų daug dėmesio skirti pomidorų padažui, nes pomidoras tarsi mažas stebuklas, kuris kardinaliai pakeis jūsų picos skonį. 

PATARIMAS: pamirškite kečupus ar kažkokius pirktinius padažus - jie su tikra Neapolietiška pica visiškai prasilenkia ir nesiderina!  

Svarbiausia - pomidorai

Pomidorai ir tinkamas jų pasirinkimas yra gero picos padažo garantas :) Aišku, idealu būtų rinktis šviežius itališkus pomidorus, tačiau kai tokios galimybės neturime, tada renkamės konservuotus savose sultyse. Visada rekomenduojame rinktis itališkus pomidorus, nes jie yra užauginti ne tik pagal senąsias tradicijas bei gaminami pagal paveldo vertus receptus, bet ir yra nepaprasto skonio, nes auginami kaitrioje Italijos saulėje, tad būna pilnai prinokę ir saldūs.

Renkantis pomidorus picos padažui vertėtų atkreipti dėmesį, kad geriausiai tinkami yra slyvinių rūšies pomidorai (ne apvalūs, o pailgi). Taip yra todėl, kad šie pomidorai turi mažiau sulčių ir daugiau pačios “pomidoro mėsos”, tad jūsų pomidorų padažas bus tirštesnis ir mažiau vandeningas. Aišku, klasikų klasika yra San Marzano pomidorai, tačiau daugiau apie juos skaitykite kitame straipsnyje.

Klasikinis pomidorų padažas picai

Tradicinis picos pomidorų padažas labai paprastas ir jį paruošite naudodami tik pomidorus ir druską. Žinote kaip sakoma: mažiau yra daugiau :)

Itališkas picos padažas turi būti lengvos tekstūros, jame turi matytis ir jaustis pomidorų gabaliukai. Tad tradiciniame itališkame padaže svarbiausia skanūs, prinokę pomidorai. Druskos dažniausiai dedama 1 %, tad jei naudojate 400 g pomidorų, tai turėtumėte dėti apie 4 g druskos. Tačiau tai tik patarimas - ne taisyklė, tad kiekvienas gamina individualiai pagal jam patinkantį skonį.

Kituose receptuose galite matyti, kad į pomidorų padažą papildomai dar dedama cukraus, tačiau jei rinksitės kokybiškus, itališkus pomidorus, tada cukraus tikrai neprireiks, nes jie iš savęs yra pakankamai saldūs.

    PATARIMAS: Ruošdami pomidorų padažą picai juos smulkinkite tik rankomis, nes naudojant elektrinius smulkintuvus ar trintuvą bus sutrinamos sėklos, o tai gali pakeisti skonį. Taip pat siekiant tobulos tekstūros ją išgausite tik trindami rankomis, nes picos pomidorų padažui reikalinga, kad liktų ir keli pomidorų gabaliukai.

    Picos padažo variacijos

    Siekiant įdomesnio bei išraiškingesnio skonio galima tradicinį pomidorų padažą gardinti įvairiais priedais ir taip susikurti autentišką savo skoniui priimtiniausią picos padažą. Dažniausiai pomidorai gardinami šiais priedais:

    • Ypač tyru alyvuogių aliejumi.
    • Svogūnais bei česnakais. Skonis geriau atsiskleis jei prieš tai juos pakepinsite.
    • Pipirais. Norint aštresnio skonio galima naudoti juoduosius arba čili pipirus.
    • Raudonėliu - tai vienas pagrindinių picos prieskonių, tad galima juo pagardinti ir pomidorų padažą.
    • Baziliku - jis taip pat neatsiejamas nuo Neapolietiškos picos, tad galima pagardinti pomidorų padažą šviežiu arba džiovintu baziliku. Taip pat galima rinktis jau konservuotus pomidorus su baziliku.

    Galimos įvairios pomidorų padažo interpretacijos - tad leiskite veikti savo fantazijai :)

    PATARIMAS: Jei ruošiate pomidorų padažą su prieskoninėmis žolelėmis ar prieskoniais, rekomenduojame jį pasiruošti iš vakaro ir per naktį leisti pastovėti šaldytuve. Taip prieskonių skonis bei kvapas labiau įsigers į pomidorus ir jūsų padažas bus išraiškingesnio skonio ir aromato.

    Picos padažo ruošimas

    Visų pirma susmulkinkite pomidorus ir tai daryti geriausia rankomis, tiesiog imkite pomidorus ir rankomis juos sutrinkite. Tada įdėkite druskos ir išmaišykite. Jei ruošiate tradicinį picos padažą - tai yra viskas, galite dėti jį ant picos paplotėlio. Jei matote, kad jūsų padažas labai skystas, galite jį pakaitinti ant silpnos ugnies, kad išgaruotų vanduo.

    Jei interpretuojate ir dedate į padažą daugiau prieskonių, tada jį su visais priedais kaitinkite ant silpnos ugnies, kad skoniai susimaišytų ir gautųsi norima padažo tekstūra.

    Labai svarbu atkreipti jūsų dėmesį, kad ilgai kaitinti pomidorų padažo negalima, taip pat nerekomenduojama jo užvirti, nes verdant pomidorus išsiskiria labai daug jų aromato ir stipriai pasikeičia skonis.

    Ciao, Skanaus!

    Patarimai

    Susiję straipsniai

    Tobulas derinys - Mortadella, pievagrybiai ir Mozzarella

    Kiek nedaug tereikia iki tobulo skonio - šįkart mūsų virtuvėje jau pažįstami, tačiau niekada neatsibostantys skoniai. Mortadella, pievagrybių, Mozzarella ir garžgarsčių derinys - tikra klasika, kuri patiks ir patiems išrankiausiems.

    Pica su Pepperoni ir Mozzarella

    Pica su Pepperoni dešra, Mozzarella ir šviežiais bazilikais - tik 3 ingredientai tikram ir klasikiniam skoniui. Ši pica išties patiks kiekvienam, mėgstančiam švelnius skonius su aštriu pikantišku poskoniu, užgožiamu šviežio baziliko gaiva.

    Pica su ančiuviais, juodosiomis alyvuogėmis ir Mozzarella

    Tyro, nuostabaus skonio pica su L'isola d'Oro ančiuviais ir juodosiomis alyvuogėmis puikiai tiks išsiilgusiems naujų skonių.

    Pica gurmanams - su dešrele ir vynuogėmis

    Kiek kitokia ir neįprasta pica tikriems gurmanams. Labai nedaugžodžiaudami pasakysime - šį tobulą skonių derinį tiesiog privalote išbandyti!